sobota, 25 maja 2013

Łopatka pieczona w musztardzie

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Dawno temu doszłam do wniosku, że domowe mięsa pieczone są o niebo lepsze niż niejedna wędlina czy inne cuda dostępne w sklepie. Problem polegał tylko na tym, jak przyprawić takie mięso, aby w krótkim czasie nabrało smaku i po upieczeniu nadawało się zarówno do obiadu, jak i po czasie na zimno mogło być dodatkiem do kanapek. I tu jak zwykle z pomocą przyszły niedoścignione koleżanki z pracy. "Przepis'' na pieczoną łopatkę w musztardzie zawdzięczamy Edzi ;)

Składniki:
surowa łopatka - 1-2 kg
ziele angielskie
listek laurowy
zioła prowansalskie (mało)
oliwa
musztarda - taka, jaką najbardziej się lubi

Wieczorem włożyć mięso do woreczka do pieczenia lub naczynia żaroodpornego i ''podlać'' oliwą. Wrzucić kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela, delikatnie posypać ziołami (można też użyć soli i pieprzu, ale niekoniecznie).
Całą musztardą obsmarować mięso.
Zostawić na noc w lodówce.
Piec następnego dnia w piekarniku w 200 lub 180 stopniach przez od 2 do 3-3,5 godziny.

Można pokrojone podawać do obiadu, można kroić wystygnięte na kanapki.

PS. Tłuszcz, który się wytopi, przelewamy do jakiegoś garnka.
Łyżkę mąki rozpuszczamy w odrobinie wody i taką "zaklepką" zagęszczamy ten tłuszcz. Mamy gotowy musztardowy sos :)

Fot. Gabi

Fot. Gabi

2 komentarze:

  1. Pierwszy raz słyszę o takim musztardowym sosie - a tyle razy piekłem tylko że szynkę. Pomysł wart spróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam ten przepis. Mięsko wychodzi naprawdę smaczne i wilgotne w środku.

    OdpowiedzUsuń

Zainteresował Cię przepis?
Powiedz nam, co o tym myślisz :)
Czekamy na Twoje opinie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...