poniedziałek, 20 marca 2017

Muffinki na mące ryżowej



Magdzie z bloga Czekoladowy Muffinek ufam zawsze, jeśli chodzi o przepisy na babeczki. Zaufałam jej też w przypadku tego bezglutenowego wypieku. Ale ja chyba jestem jednak nieuleczalnie uzależniona od glutenu. Wszystko jest ok - ciasto łatwo się wyrabia, muffiny pięknie się wypiekają, ale konsystencja jest dla mnie wciąż zbyt piaskowa. Jeszcze będę próbować. Nie poddaję się. A Wam smakują takie wypieki?

Składniki:
(na 12 sztuk)
2 szkl. mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 szkl. oleju
ulubiony dżem (opcjonalnie)

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól.
W drugiej mokre: jogurt, jajka i olej.

Łączymy zawartość obu misek.

Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami przekładamy masę w dwóch częściach. Najpierw nakładamy część na dno każdej z papilotek, potem na masę dajemy po łyżeczce dżemu i przykrywamy go resztą masy.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut - do suchego patyczka.

Poleca: Ewa
Źródło: Czekoladowy Muffinek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...